بسیاری از افراد تصور میکنند که حافظه انسان از زمان تولد تا مرگ به صورت ثابت باقی می ماند، یعنی کسی که حافظه خوبی ندارد، هرگز نمیتواند حافظه خوبی داشته باشد، در حالی که این یک تصور کاملا اشتباه است. تقویت حافظه بسیار ساده تر از آن چیزی است که فکر میکنید. همانطور که میتوانید مسائل جدید، زبان جدید و هر مهارت جدیدی را یاد بگیرید، با چند تمرین ساده نیز میتوانید حافظه خود را تقویت کنید.
به طور کلی دو نوع حافظه داریم:
1)حافظه کوتاه مدت
2)حافظه بلند مدت
حافظه کوتاه مدت، همان بخشی است که مغز برای ذخیره اطلاعات کوچک که همان لحظه دریافت کرده، استفاده میکند. برای مثال اگر شما فردی را برای اولین بار ملاقات کنید و مغز شما نام فرد را در حافظه کوتاه مدت ذخیره میکند. تحقیقات نشان دهنده این هستند که حافظه کوتاه مدت میتواند تا ۷ تکه کوچک از اطلاعات را ذخیره کند و بعد از آن اطلاعات جایگزین هم خواهند شد.
اما هنگامی که شما برای یک آزمون مطالعه میکنید، حافظه بلند مدت شما درگیر میشود. به خاطر سپردن خاطرات زندگی، لحظاتی که با دوستان و فامیل داشته اید و سایر موقعیتهای مشابه، در قسمت بلندمدت حافظه ذخیره میشوند. در این مطلب قصد داریم راه های تقویت حافظه بلند مدت را مطرح کنیم.
تقویت حافظه کوتاه مدت و بلند مدت
اولین نکته برای داشتن یک حافظه خوب، تمرکز است. برای اینکه اطلاعات در مغز شما بهتر حک شوند، باید بهتر تمرکز کنید. نکاتی را که میتوانند در تقویت حافظه به شما کمک کنند در زیر مشاهده میکنید:
1)تمرکز کردن
یکی از دلایل اینکه چیزی خوب در ذهن شما ثبت نمی شود، انجام همزمان چند کار است. بر روی کاری که انجام میدهید تمرکز داشته باشید و همزمان با آن کار دیگری را شروع نکنید. این مساله به این دلیل اهمیت دارد که مغز برای ثبت صحیح و کامل اطلاعات به زمان نیاز دارد. اگر اطلاعات به درستی در مغز یا حافظه ثبت نشوند، نمیتوانید آنها را کامل به یاد بیاورید.
تمرکز در مطالعه:
یکی از مهم ترین عواملی که تمرکز شما را در حین مطالعه به شکل چشم گیری کاهش میدهد پایین بودن سرعت مطالعه است زیرا سرعت پایین مطالعه این فرصت را به مغز میدهد تا راحت بتواند به امور متفرقه توجه داشته باشد یا کارهای دیگر را هم انجام دهد اما افرادی که سرعت مطالعه خود را افزایش میدهند این را تجربه می کنند که در حین مطالعه با سرعت بالا تمرکز حواس بالایی بر روی مطالب دارند و همین امر باعث می شود تا درک بیشتری داشته باشند.
2)افزایش حافظه با حواس پنج گانه
اینها حواس پنجگانه ای هستند که زندگی بدون آنها بسیار دشوار خواهد بود ولی هرچه تعداد حواس بیشتری را هنگام به خاطر سپردن چیزی درگیر کنید، آن چیز را بهتر به خاطر خواهید سپرد. برای همین اگر میخواهید نام کسی را که برای اولین بار او را ملاقات میکنید به خاطر بسپارید، به چشمان او نگاه کنید (حس بینایی ) و نام وی را زیر لب تکرار کنید ( تکرار شنوایی ) و سپس با وی دست دهید ( حس لامسه ) هر چه بیشتر از حواس ۵ گانه استفاده کنید، حافظه شما راحت تر کار خود را انجام خواهد داد.
3)ساختن نقشه ذهنی
نقشه ذهنی یکی از استراتژی های مهم یادگیری است که دانش آموزان و دانشجویان از آن استفاده می کنند. در این روش آنان گراف یا نموداری درخت مانند یا شبیه آن رسم کرده و به آن با کلمات یا جملات کلیدی شاخ و برگ می دهند. یکی از روش های آسان و مشهور ساختن نقشه ذهنی قرار دادن یک دایره در مرکز است. به این دایره دایره مرکزی می گویند که موضوع اصلی درس در آن نوشته می شود. در اطراف دایره مرکزی باید دایره های دیگر رسم کرد و کلمات و جملات کلیدی را در این دایره ها قرار داد. اگر موضوع ادامه دار بود، می توان در امتداد هر دایره ی دور دوم، دایره های دیگر رسم کرد و کلمات و جملات کلیدی مربوط را در آن قرار داد.
با این روش، ارتباط و پیوندها مشخص تر می شود و افراد با فراگیری کلمات و جملات کلیدی می تواند مضمون مورد مطالعه را بهتر و عمیق تر درک کند.
برای ساختن یک نقشه ذهنی در ابتدا باید موضوع مورد یادگیری را بدانید. شما باید بدانید که در مورد چه موضوعی می خواهید نقشه ذهنی بسازید. با دانستن موضوع می توان این نقشه را با یک قلم و کاغذ ساده رسم کنید .
4)بخش بخش کردن
یک عدد ده رقمی را تصور کنید، برای مثال کد ملی یا شماره موبایل! بجای اینکه آن را به صورت عدد به عدد و یا یک عدد واحد به خاطر بسپارید، آن را به سه یا چند عدد بخش کنید. به عنوان مثال ۱۲۳۴۵۶۷۸۹۰ را میتوان اینگونه بخش کرد : ۷۸۹۰-۴۵۶-۱۲۳ به این ترتیب ذهن راحت تر میتواند آن را به خاطر بسپارد. این مساله در مورد جملات نیز صدق میکند. هنگامی که میخواهید جمله ای را به خاطر بسپارید، آن را به بخشها و جملاتی کوچک تر بخش کنید و هر بخش را جداگانه حفظ کنید.
5)سازماندهی کردن
مغز علاقه زیادی به سازماندهی اطلاعات دارد. برای همین است که کتابها فصل بندی میشوند و برای مقاطع تحصیلی، سرفصل درسی ارائه میشود. سازماندهی اطلاعاتی که میخواهید آنها را به خاطر بسپارید کمک بسیار زیادی به حافظه شما خواهد کرد. هرچه اطلاعات را دقیق تر به مغز ارائه دهید، مغز نیز آنها را دقیق تر به خاطر شما خواهد آورد.
6)سبک یادگیری شخصی
هر فرد شیوه ای منحصر به فرد در یادگیری و به خاطر سپردن اطلاعات دارد و اینطور نیست که یک شیوه در تمام شرایط مناسب باشد. باید برای شرایط مختلف از شیوه های مختلف استفاده کرد. سعی کنید از روشی که مناسب شخص شما است استفاده کنید، حتی اگر این روش برای سایر افراد سخت و دشوار باشد و یا خوب جواب ندهد. شما خودتان بهتر از شرایط و تواناییهای خود آگاهی دارید. مثلا بعضی ها با نوشتن روی کاغذ مطالب جدید را بهتر یاد میگیرند و بعضی دیگر با ضبط کردن صدای خودشان و گوش دادن به آن، این کار را انجام میدهند.
7)زنجیره اطلاعات
هنگامی که چیز جدیدی یاد میگیریم، اغلب فراموش میکنیم که بین اطلاعات جدید و قدیمی رابطه برقرار کنیم. تحقیقات نشان میدهند که وقتی بین اطلاعات جدید و قدیمی ارتباط برقرار میکنیم، حافظه آنها را با قدرت بیشتری ذخیره خواهد کرد و هر دو موضوع بهتر و دقیقتر در ذهن شما باقی خواهند ماند. اطلاعات جدید را مانند حلقه های زنجیر به اطلاعات و تجربیات قدیمی تر متصل کنید.
برگرفته از kazemicoach.com
مطالب عالی بود